Mittwoch, Januar 09, 2008

A5 - zweites zuhause

Samasugune kodumaantee nagu Tallinn-Tartu mnt on minu jaoks nüüd ka Autobahn A5. Õnneks ei pea sellel teel olles raadiost kuulama, millise põõsa taga parajasti politsei passib, aga liiklusinfot on soovitav raadiost kuulata küll. Lihtsalt sellepärast, et teada, kus on mõnel rekkal koorem keset teed maha pudenenud või kus on keegi niisama üksteisele tagant sisse sõitnud või kasvõi lihtsalt sellepärast, et teada, kus on ummik või millised on teeolud. Seda, et mingi inimene kiirteel jalutada on otsustanud, kuuleb põhimõtteliselt iga kord.
Õnneks mitte nii tihti võib kuulda, et tee peal on Geisterfahrer ehk Falschfahrer ehk keegi, kes on meelega või kogemata sattunud kiirtee valesse suunda. Aasta jooksul teatatakse Saksamaal umbes 1800st Falschfahrerist, millest enamus on siiski õnneks valehäired. Kuna Geisterfahreri teadaanded on nii tähtsad, et nende pärast katkestatakse raadios ka kõige olulisemad uudised ja neid ei hakata ka kuskilt järele kontrollima, siis on mõne arvates jube naljakas sellist valeinfi levitada. Tegelikkuses on Geisterfahrereid Saksamaal aasta jooksul umbes 300 ehk peaaegu iga päev üks! Kusjuures statistika järgi on kolmandik nendest alkoholijoobes. Valesse suudna sõitmise põhjuseks on enamasti hooletus, närvikõdi tekitamise vajadus või enesetapp.
Mõni aeg tagasi kuulsin ma Geisterfahreri hoiatust ka oma A5 peal. Loodetavasti jääbki see raadioteadaanne minu lähimaks kokkupuuteks mõne sellise valestisõitjaga.